اصول و نکات مهم در سخنرانی

در این مقاله اصول و نکات مهم در سخنرانی را بررسی می کنیم، سخنرانی هنری است که می‌تواند قدرت تغییر دهنده‌ی باورها، ایده‌ها و رفتارهای مردم باشد.

 

برای آنکه به یک سخنران موفق تبدیل شوید، باید اصول و نکات مهم آن را بدانید. در این مقاله، به بررسی این مبحث خواهیم پرداخت.

شروع قوی در سخنرانی

یکی از نکات مهم سخنرانی، شروع قوی و مؤثر است. سخنران باید با کلمات قوی و جذاب اقدام به سخنرانی کند تا از ابتدا توجه مخاطبان را به خود جلب کند.

مخاطب در ابتدای سخنرانی شما را قضاوت می‌کند و تصمیم می‌گیرد به صحبت‌های شما تا پایان گوش بدهد یا نه. به همین دلیل شروع سخنرانی هم برای سخنران و هم برای مخاطب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

یک جمله تاثیر گذار توجه مخاطبان را به شما جلب می کند. از آنجایی که این جملات اغلب در مخاطب یک واکنش عاطفی شدید ایجاد می کنند، استفاده از آنها در ابتدای سخنرانی می تواند مخاطب را به سرعت درگیر کند.

هیچ‌گاه برای تعیین جملات زیبا و قشنگ برای شروع سخنرانی ، این نکته را فراموش نکنید که جملاتی مرتبط با موضوع انتخاب کنید. زیرا مخاطب در طول سخنرانی همواره به دنبال ارتباط جملاتی که در ابتدا شنیده با موضوع سخنرانی است و در صورتی‌که ارتباطی پیدا نکند، اعتماد خود را نسبت به سخنران از دست می‌دهد.

 

 

 

حتما بخوانید:

اختراعات بین المللی و مسابقات ویژه مخترعین

 

تماس چشمی از نکات مهم در سخنرانی

تماس چشمی یکی از راه‌های ایجاد ارتباط با مخاطبان است. سخنران باید به چشمان مخاطبان نگاه کند تا اعتماد آن‌ها را جلب کند و پیام خود را بهتر منتقل کند.

ارتباط چشمی در سخنرانی به مخاطب نشان می‌دهد که تا چه اندازه به افکار او اهمیت می‌دهید. در واقع نگاه شما به مخاطب یک نوع ارتباط و پیوند محکم ایجاد می‌کند که برای هر دوی شما مفید است. زمانی که به چشمان طرف مقابل خود نگاه می‌کنید، احتمال اینکه او نیز به شما نگاه کند و حرف‌های شما را گوش دهد افزایش می‌یابد.

برای همین است که محققان می‌گویند هنگام صحبت کردن سرتان را پایین نیندازید و به طرف مقابل خود نگاه کنید. به عبارتی وقتی هنگام سخنرانی به فرد مقابل خود نگاه می‌کنید به منزله احترام گذاشتن و اهمیت دادن به او است. پس طبیعی است که این تکنیک ساده به ارتباط بهتر شما با مخاطبان کمک کند.

ممکن است واقعاً در زمان سخنرانی، استرس را تجربه کنید و نگران باشید؛ یا کاملاً از جوّ حاکم بر جلسه بترسید.اما تا به شکل مشخص و واضح، این پیام را به مخاطب ندهید که ترسیده‌اید، او متوجه این مسئله نخواهد شد.

وقتی ارتباط چشمی کافی و مناسب با مخاطب برقرار نمی‌کنید، این پیام برای او ارسال می‌شود که بر فضای جلسه‌ی سخنرانی مسلط نیستید و نتوانسته‌اید از زیر فشار سنگین حضور جمع، رهایی پیدا کنید.

نکات مهم در سخنرانی

بیان روشن و واضح

سخنران باید از کلمات و جملات ساده و روشن استفاده کند. از طرفی، ارائه پیام به شکل ساخت‌یافته و منظم نیز بسیار حیاتی است.

توانایی شما در حرف زدن هر چقدر بیشتر باشد یعنی فن بیان شما قوی‌تر است. برای داشتن فن بیان باید بتوانید خوب و با اعتماد به نفس حرف بزنید و البته واضح صحبت کنید. در طول صحبت با یک تن خاص حرف نزنید. این کار باعث می‌شود این حس در مخاطبان به وجود بیاید که اعتماد به نفس ندارید. به جز این با یک تن صحبت کردن شنونده را بعد از مدت کوتاهی خسته می‌کند.
از مِن مِن کردن و تپق زدن پرهیز کنید. مردم از اینکه نتوانند منظور کسی که مِن مِن می‌کند را درست متوجه شوند، خجالت‌زده می‌شوند. به همین دلیل بعد از مدتی بهانه‌ای برای فرار از گوش کردن به حرف‌ها پیدا می‌کنند. اگر مِن مِن شما به دلیل شرم است، سعی کنید ریشه آن را یافته و آن را حل کنید.

استفاده از داستان‌ ها

داستان‌ها و مثال‌ها می‌توانند سخنرانی را زنده و جذاب کنند. آن‌ها به مخاطبین کمک می‌کنند تا بهتر پیام را درک و به خاطر بسپارند.

متاسفانه از یاد برده ایم که داستان گویی در سخنرانی چقدر مهم است. احتمالاً فکر می کنیم شاید داستان ها، زیاد برای یک سخنرانی کاملاً جدی و رسمی کار خوبی نباشد! اما یکی از ابزارهای بسیار قدرتمند هر سخنران، استفاده از فن داستان گویی است.

اگر در یک سخنرانی شرکت کنید و بخواهید بعداً برای کسی تعریفش کنید، به احتمال خیلی زیاد، اول داستان ها و خاطراتش را برای او تعریف می کنید. چون بیشتر در یادتان مانده است.

یکی از مهم ترین دلایل داستان گویی در سخنرانی این است که با تعریف یک داستان، مخاطب را مجبور می کنیم تصویر سازی کند. به این ترتیب احتمال اینکه مطالب ما را به یادش بسپارد بیشتر می شود.

مغز انسان برای این طراحی نشده است که فهرست ها یا تیترها را به خاطر بسپارد. وقتی سه، چهار مورد را به آنها گفتید، چیز پنجم ششم را دیگر نمی توانند به خاطر بسپارند؛ اما اگر این ها را در قالب داستان به مخاطب بگویید، حتماً در یادش خواهند ماند. یادتان باشد: مغز ما توانایی تصویرسازی دارد و علاقه دارد همه چیز را به صورت تصویری به خاطر بسپارد.

اعتماد به نفس

اعتماد به نفس یکی از ویژگی‌های اصلی یک سخنران موفق است. سخنران باید به خود و پیام خود اعتماد داشته باشد تا بتواند اعتماد مخاطبان را نیز جلب کند.

انسانی که به توانایی‌های خود باور دارد اعتمادبه‌نفس خوبی هم دارد. در مقابل کسی که تمام توانایی‌هایش را زیر سؤال ببرد و برای انجام هر کاری شک و تردید داشته باشد نشان می‌دهد که اعتمادبه‌نفس ندارد و برای تقویت آن باید وقت بگذارد.

اعتماد به نفس نوعی ایمان قلبی است به این که می توانم  کاری را به درستی انجام دهم و به موفقیت برسم. لزوما هر فردی که دارای اعتماد به نفس بالا است در هر کاری موفق نخواهد بود و فقط ممکن است در چند کار مهارت و استعداد کافی داشته باشد. بنابراین فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد قطعا یک سخنران موفق نخواهد بود. بلکه باید در زمینه سخنوری و فن بیان مهارت کافی نیز داشته باشد که بتواند در این حوزه عملکرد موفقی داشته باشد و مخاطبان را تحت تاثیر کلام خود قرار دهد.

چگونه اعتماد به نفس داشته باشیم

برنامه‌ریزی و تمرین پیش از سخنرانی

برنامه‌ریزی دقیق و تمرین بسیاری از خطاهای احتمالی را از بین می‌برد. سخنران باید زمان کافی را برای تمرین و ارائه‌ی بهترین سخنرانی خود اختصاص دهد.

همچنین یکی از مهم‌ترین کارکرد تمرین سخنرانی، افزایش اعتماد به نفس است. هر بار تمرین سخنرانی باعث می‌شود اعتماد به نفس شما بالاتر برود و بیش از پیش، باور کنید که می‌توانید سخنرانی را به شکل قوی و موثر، ارائه دهید.

تمرین‌کردن نیازمند پراکسیس (Praxis) است. پراکسیس به فرایند عملی‌کردنِ دانش نظری، از راه ایجاد چرخه‌‌ای پیوسته از مفهوم‌سازیِ معنای آنچه از راه تجربه آموخته‌ایم، اشاره دارد. به بیان دیگر، پراکسیس فرایندی است که به‌کمک آن، نظریه، درس، مهارت یا عملی، اجرا یا مجسم می‌شود یا تحقق می‌یابد. پراکسیس همچنین به فرایندِ به‌کارگیری، تحقق و اجرای ایده‌ها اشاره دارد.

برای سخنرانی موفق باید در مورد ارائه‌ی سخنرانی، گردآوری اطلاعات، سازمان‌ دهی‌ کردن بخش‌های گوناگون سخنرانی و گزینش روشی برای انجام سخنرانی، فکر کنید. با تمرین کردن، پیش از سخنرانی اصلی درمی‌یابید که کدام روش‌ها و ایده‌ها اثربخش هستند و کدام‌ یک بی‌‌حاصل و ناکارآمدند.

در آخر، سخنرانی موفق نیازمند توجه به موارد مختلفی است، از جمله شروع قوی، تماس چشمی، بیان روشن و واضح، استفاده از داستان‌ها، اعتماد به نفس، برنامه‌ریزی و تمرین، و خلاصه‌سازی و نتیجه‌گیری.

با رعایت این اصول، شما می‌توانید سخنرانی قوی و موثری ارائه دهید که در ذهن مخاطبانتان ماندگار شود.

درباره دوره مدیریت و کارآفرینی بیشتر بدانید

به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *